Brodeeraus

Brodeeraus on ompelemalla tehty kirjailu, lukkotikkinen ommelkuvio.

Sitä käytetään erityisesti hatuissa ja pipoissa. Myös pyyhkeisiin, laukkuihin, paitoihin ja takkeihin voi brodeerata. Brodeerauksen kuva-aihio voi olla yhdistyksen tai yrityksen nimi, logo tai mikä tahansa selkeä, graafinen kuvio.

Brodeeraus on arvokas ja ylellinen merkkaustapa, jolla vaikkapa yrityksen logo nousee tyylikkäästi tuotteesta esille.

Miksi sitä käytetään?

Brodeeraus kestää pitkäikäistä käyttöä ja useita pesukertoja ilman värien haalistumista. Merkkaus ei rajoita vaatteiden normaalia pesua. Brodeerauksessa käytetään yleisimmin 100-prosenttista viskoosia tai polyesteriä teknisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Brodeeraus voidaan tehdä myös heijastavalla langalla.

Soveltuvuus

Brodeeraus voidaan tehdä suoraan vaatteeseen tai sitten irtomerkkiin, joka kiinnitetään vaatteeseen ompelemalla.

Pohjamateriaali asettaa joskus haasteen brodeeraukselle. Tällaisia ovat mm. pitsit, tiheät kudonnat ja pohjakankaan omat sidokset. Tällöin brodeeraus tehdään irtomerkkinä erilliselle kankaanpalalle, joka ommellaan lopputuotteeseen.

Brodeerauksen alla käytetään tukikangasta tai sitten esimerkiksi fleecetuotteiden ja pyyhkeiden brodeerauksessa voidaan käyttää vesiliukoista kalvoa, jonka jäänteet lähtevät pois höyryttämällä ja viimeistään ensimmäisessä pesussa.

Brodeerauksen lopuksi siivotaan käsityönä hyppytikit, langanpäät ja tukikangas pois.

Suunnittelupalvelumme auttaa

Mikäli toiveissasi on jotakin uniikkia tai sitten sinulta puuttuu vielä brodeerattava kuva tai logo, suunnittelupalvelumme auttaa.

Aineisto

Brodeerauksen lähtökohtana on esimerkiksi graafinen kuva kuten logo; vektorikuva, valokuva tai skannaus. Meillä on käytössä sekä Corel että Adoben ohjelmistot: Illustrator ja Photoshop, joten pystymme muokkaamaan monenlaisesta aineistosta brodeeraukseen sopivan tiedoston.

Brodeerattava kuvio kannattaa hienosäätää brodeeraukselle sopivaksi: paljon yksityiskohtia sisältävästä pienestä kuviosta voi tulla epäselvä ohuiden viivojen hukkuessa pohjaväriin tai -materiaaliin. Kuvatoiveista kannattaa siis keskustella osaavan tuotantohenkilökuntamme kanssa.

Voimme ohjelmoida koneeseemme useita eri brodeerauskuvioita ja lähes mitä tahansa fontteja, joten samassa erässä voi olla useita erilaisia brodeerauksia, vaikkapa pyyhkeet kaikille perheenjäsenille omilla nimikirjaimilla.

Brodeeraus sopii myös yksittäistuotteisiin! Tämä merkkausmenetelmä sinällään ei edellytä sarjaa, vaan se voidaan tehdä vain yhteen tuotteeseen. Lopullinen hinta muodostuu tikkimäärän ja kappalemäärän mukaan.

Ammattitaitoa ja kokemusta

Brodeeraus on pitkälti kokemusperäinen taito, sillä alan opetusta ja oppaita on tarjolla rajallisesti - ainakin suomeksi.
Tikkauksessa käytetään reunoilla ja kuvion keskellä erilaisia tikkejä: reunatikkaus tehdään aina viimeiseksi. Täyttötikkejä on tarjolla useita, mutta niitä voi myös suunnitella itse.
Jokaisessa brodeerausosassa valitaan tikin vaihteluväli, pituus ja myös tiheys. Sopiva tikin pituus on usein muutaman millin luokkaa. Myös langan paksuus tulee huomioida.

Brodeeraus on taitolaji

Joskus brodeerauksen alle joudutaan tekemään pohjatikki, jotta lopputuotteen väri ei näkyisi lopullisen brodeerauksen lävitse. Myös ohuet materiaalit saattavat vaatia pohjatikin.
Tikkauksen suunta vaikuttaa lopputuloksen ulkonäköön ja brodeerauksen eri osissa se voi olla harkiten erilainen. Tikkaus voi myös mukailla kuviota, seurata esimerkiksi ympyrän kaarta.
Langan katkaisu, joka vie aina aikaa, voidaan usein välttää juoksutikkien avulla ja se katoaa myöhemmin brodeerattavien osien alle.

Tekstiilipaino

1. Siirtokuva eli prässäys

Tekstiilien prässäys on menetelmä, jossa teksti, valokuva tai logo tulostetaan ja leikataan lämpösiirtokalvolle, joka siirretään tuotteeseen kovan paineen ja lämmön avulla eli prässätään. Tekstiilien prässäys sopii erinomaisesti työasuihin ja t-paitoihin. Siirtokuvalla saadaan tehtyä hienovaraisempia ja ohuempia linjoja kuin esimerkiksi brodeeraamalla.

Meillä tehdään myös yksilöityjä lahjatuotteita esimerkiksi valokuvasta. Suunnittelupalvelumme (linkki sivulle) auttaa tässä, jos sinulla on idea ja ajatus, mutta puuttuu tarvittavat välineet ja ohjelmat idean toteutukseen.

Prässäys on edullisin merkkausmenetelmä. Hintaan vaikuttaa muun muassa logon tai kuvan pinta-ala ja siten lämpösiirtomateriaalin menekki.

Aineistovaatimuksista

Valokuvan tai muun kuvamaisen aineiston voi toimittaa meille missä tahansa kuvaformaatissa, jpeg on paras.

Logot ja selkeä grafiikka on hyvä toimittaa meille vektoripohjaisena pdf-tiedostona. Mikäli tällaista ei ole olemassa, meillä vektoroidaan aineistoja tarvittaessa.

Vektorilinjaa tarvitaan ohjaamaan tulostimen terää, joka leikkaa siirtokuvan haluttuun muotoon, esimerkiksi mukailemaan logon tekstiä tai muuta graafista elementtiä.

Pesuohjeista

Kannattaa huomioida, että siirtokuvalliselle vaatteelle suositellaan enintään 40° pesua vaate nurinpäin käännettynä eikä tuotetta voi kuivata kuivausrummussa.

2. Silkkipaino

 

Silkkipainatus sopii erityisesti suuriin tilauseriin. Silkkipainoa varten aineistosta valmistetaan erillinen filmi, joten aloituskustannukset tasaantuvat vasta, kun tilausmäärä on joitakin kymmeniä ja siitä ylöspäin. Hinta määräytyy painettavien värien ja tuotteiden lukumäärän mukaan.

Silkkipainatus on joustava menetelmä, joka sopii käytettäväksi lähes kaikissa tekstiilituotteissa, esimerkiksi huppareissa ja t-paidoissa.

Suurkuvat ja bannerit

Tarvitsetko mainosbanneria tai julisteita? Meiltä saat myös suurkuvatulosteet.

Meiltä löytyy esimerkiksi tuulta läpipäästävää verkkomaista, sekä paksumpaa pressutyyppistä materiaalia.

ID-kortit

Meiltä saa myös mm. työmailla vaaditut lakisääteiset henkilökortit - myös älysirulla.

Selosella Oy / Kaakkoiskaari 18 / Lappeeenranta / 050 562 7010 / Ma-Pe 9-17
info@selosella.fi - Kysy tarjousta!